Workspace
Creative Office
Culture Flow

Блог

В блога ни ще споделяме с вас кратки истории за дизайн, ергономия, проучвания, свързани с офис средата, технологии и тенденции, информация за наши продукти, проекти и кампании. Надяваме се това, което вдъхновява нас, да вдъхнови и вас! Приятно четене!

ДОБРИТЕ ПРИМЕРИ: АРХ. МАРИЯ БАЛЕВА И ТРЕТИТЕ ПРОСТРАНСТВА НА СТУДИО ФУНКТ

Функт определят себе си като група по интереси с полу-стопанска цел. Всъщност, по-точното им дефиниране е трудно, защото изобщо не се ограничава само до архитектурата и дизайна, а се простира над широки и още по-трудни за обяснение понятия като красотата, ангажираността и свободата в градския живот. Можете да видите Функт навсякъде – току що спечелили някой от най-сериозните проекти за интериорен дизайн, потопени в организирането на някоя прожекция, изложба или уъркшоп за дизайн в +Това, да снимат филмче за някой стар шкаф с много чекмеджета или да ви изненадат с току що направена за 20 секунди значка на някой музикален фестивал. Въобще от тях може да се очаква всичко, само не и нещо, към което да останете безразличен.                                                                          Ето какво ни сподели по темата за третите пространства в офиса Мария от Функт:
За нас 2012 година беше годината с офисите: Siteground, най-голямата хостинг компания (1800 кв.м.), Eleven (600 кв.м.), Saatchi&Saatchi (150 кв.м.), Прознание (120 кв.м.) и др.
Мисля, че офисите нямат нищо общо един с друг – като пространство, в което се намират и като интериор. Всичките фирми, за които работихме изминалата година се управляват от млади и умни хора, на които не беше необходимо да обясняваш каквото и да е. Страхотни клиенти, с които се разбирахме с половин дума. В заданията на всички присъстваха не само работните места, но и всичко допълнително и необходимо за това, да се чувстват добре работейки. Характерното за всички бе, че изцяло отсъства йерархичния модел – т.е. няма пространство като„кабинета на шефа“. Всички работят заедно и няма по-удобно място или по-удобен стол. Никакви следи от „таймшит“, защото никой не следи дали си точно 8 часа на работното място, а се търси резултата – според мен единствения смислен модел на управление на тези, които работят за теб.
Разбира се, решенията са в зависимост от площта на офиса, заданието, спецификата на работния ден, нуждата от специални места за срещи и други.

 

“Трети пространства”, които сме правили, т.е. зоните освен „бюрото“ бяха:

Места за почивка и релакс – тихи, изолирани, с музика и книги
Места за игра – играта е перфектното средство за разтоварване
Места за неформални срещи – все пак отдалечени за да не се пречи на останалите
Места за обучение и представяния
Места за ядене и пиене


NB: Такъв тип пространства не са подходящи за офиси, които се управляват от хора с ретроградно мислене и манипулират служителите си със стрес и страх.
“Как да направим трето пространство само в две стъпки”:


1. Питаш хората какво искат
2. Правиш го


http://www.funkt.eu

Други статии