Workspace
Creative Office
Culture Flow

Блог

В блога ни ще споделяме с вас кратки истории за дизайн, ергономия, проучвания, свързани с офис средата, технологии и тенденции, информация за наши продукти, проекти и кампании. Надяваме се това, което вдъхновява нас, да вдъхнови и вас! Приятно четене!

ДОБРИТЕ ПРИМЕРИ: ФИКОСОТА СИНТЕЗ И ТРЕТИТЕ ПРОСТРАНСТВА В ТЕХНИЯ ОФИС

Когато попитали един от най-богатите хора, Уорън Бъфет, кое го прави толкова успешен играч на Борсата, какво прави резлично от другите, установяват, че той прави нещата така, както съветват добрите бизнес книги. “Да, аз просто правя нещата така, както трябва да се правят” отвърнал Бъфет. Звучи логично и лесно, но обръщайки се към статистиката, виждаме, че е нужда дисциплина, нужно е да се сражаваш всеки ден за това, да поставиш всичко на правилна и здрава основа. Фикосота Синтез изглежда един от примерите в България, успели да направят това. Още от входа на техния офис се усеща различна енергия, която идва, както от устремеността, вярата и страстта витаещи във въздуха, така и от енергията между хората и от цялото пространство, в което нямаш усещане за офис, а по-скоро за място, на което ти е приятно да бъдеш.

Ето какво споделиха Йордан Калчев /бизнес юнит мениджър в компанията/ и Ганимир Вангелов /едно от новите енергични попълнения в екипа/ за третите пространства и за дзен или фъншуи усещането да работиш в такъв офис.

Й.К>: Ние никога не казваме, че отиваме на работа, ние не сме работници, а съмишленици. Казваме, че идваме в офиса, но тук усещането за офис в традиционния смисъл липсва. Имаме дзен градина (която лично аз правя веднъж в седмицата), хол, кухня, тераса, люлки. Човек е най-ефективен като редува работа-почивка. На всеки час е добре да станеш и да се раздвижиш. Пространство, в което можеш да се усамотиш с мислите си или да седнете и да изчистите по-неформално някой казус с екипа, да се консултираш с колега, да говориш спокойно по телефона, да хапнеш и дори да си починеш, гледайки телевизия или Витоша – е абсолютно необходимо за събиране на мисли и главно за презареждане. Дори и само минавайки, покрай т.нар. трети пространства, аз се презареждам. Мисля, че това е главната цел на тези пространства – презареждане и избистряне на ума. Основните задачи си гониш на работното място. Когато имаш условия и да работиш и да почиваш, оставаш по-дълго в кондиция. Често се случва да останем след приключване на работното време, за да решим някой казус, да поговорим. И това не тежи. Обикновенно го правим в някое от тези свободни пространства.
Като цяло се чувстваме свободно и на бюрата си. Самият офис е решен в цялостната философия на трето пространство. Колкото по-малка е формалната йерархия във фирмата, толкова по-добре. В нашата компания няма хора, които да държат на дистанцията. Нашият управител се представя по малко име. Бариерите само могат да попречат на работата. При условие, че всеки си знае мястото, няма нужда да му се повтаря всеки ден къде се намира, кой е мениджъра и кой носи по-голяма и кой по-малка отговорност. Идеята е хората да се чувстват добре. От едно време нашите офиси, излизат извън стандартното усещане за офис. Преди години, когато офисът ни беше още в Шумен, в приемната имахме пиано, на което понякога се свиреше преди оперативка. И сега когато дойдат външни хора в офиса се изумяват, “я виж тези овце, тази дзен градина, та вие си имате всичко, дори и хол си имате”. Наскоро един от международните ни партньори попита – “кажете с какво всъщност се занимава компанията ви, как може да имате такъв офис”. Впечатляваме всички. Не знам каква може да е следващата ни стъпка – може би гледка към някое езеро в Швейцария.

Г.В.: Когато влязох за първи път тук, офиса ми направи силно впечатление. Такова място не бях виждал. Самата енергия. Човек, който би изградил такъв офис, трябва да има по-освободено мислене. Това е част от нещата, които като цяло влияят на преценката ти искаш ли да работиш точно за тази компания. Предишната ми работа беше в една соц сграда, която смазва човешкото присътвие и въобще подтиска човека. Пространството има голямо значение.

Й.К>: И пространството и хората се преплитат в една обща енергия. Едното е отражение на другото – как ще се изгради пространството е отражение на хората, на характера, на емоционалното състояние. Хората са го казали: “С какъвто живееш такъв ставаш”. Същото е за работата. Цялата атмосфера в офиса влияе и те променя. 

Г.В.: Според Фън Шуй трябва да има 5 елемента в едно пространство: огън, земя, метал, дърво, вода. Ние имаме всичко това –осветление и топлина, земя с цветя и дори пясък, дърво, освен метал, и аквариум с риби. Всичко ти влияе, за да се чувстваш добре. И офиса и хората, и Фън Шуй-то в офиса и Фън Шуй-то в хората. Дори и да не ползваш тези свободни зони, самата мисъл, че ги има те освобождава. Имам абсолютната свобода да си върша работата навсякъде, дори и на люлките.
Й.К>: В люлеенето има и физически и психически аспект – успокоява, носи усещането за сигурност и любов, хармонизира енергията в тялото и духа, балансира. Препоръчвам ги за всички трети пространства.  Г.В.: А на мен дзен градинката ми харесва най-много, обаче Йордан не дава да се пипа…

Други статии